Η διαδικασία της μάθησης σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς ακόμα και  με σοβαρές νευρολογικές διαταραχές γίνεται πιο περίπλοκη εξαιτίας του μοναδικού τρόπου με τον οποίο αυτά αντιλαμβάνονται τον κόσμο και αντιδρούν στα ερεθίσματά του. Η κατασκευή με τα τουβλάκια LEGO μπορεί να  αποδειχθεί ένα ευεργετικό εργαλείο στα χέρια μας αφού πρόκειται για έναν δημιουργικό τρόπο απόκτησης γνώσης. Με τα παιχνίδια LEGO που διαθέτουμε οργανώνουμε ομάδες παιδιών όπου το καθένα έχει το δικό του ρόλο στο παιχνίδι, με στόχο να φτιάξουν μια κατασκευή.  Έπειτα ενθαρρύνουμε τα παιδιά ώστε να φτάσουν στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια αυτής της κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την επικοινωνία, το δημιουργικό παιχνίδι και τη συγκέντρωση της προσοχής τους σε αυτό που κάνουν.

STEM και αυτισμός

Στους μικρούς μας φίλους με διάχυτες νευρολογικές διαταραχές, όπως ο αυτισμός, νοητική στέρηση κ.α στοχεύουμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητες εκείνες που θα  διευκολύνουν  την συναναστροφή με τους συνομηλίκους τους, την συνεργασία μέσω της αφήγησης και επομένως την καλλιέργεια των γλωσσικών τους δυνατοτήτων. Γενικότερα τα παιχνίδια κατασκευής με τουβλάκια LEGO είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά με αυτισμό γιατί προσφέρουν μια απλή και προβλέψιμη δραστηριότητα που μπορεί να επιτευχθεί μόνη της χωρίς εξωτερική βοήθεια και αυτό συμβάλλει στην κοινωνικοποίησής τους.

STEM και ΔΕΠΥ

Άλλες περιπτώσεις  που τα οφέλη της εκμάθησης μέσω STEM είναι ευεργετικά, αφορούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής ή Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού να μένει συγκεντρωμένος για πολύ ώρα ή να ελέγχει τη συμπεριφορά του. Επειδή ακριβώς η εκπαίδευση STEM είναι βιωματική και διαδραστική, τα παιδιά αξιοποιούν την ενέργειά τους φτιάχνοντας κατασκευές, διατηρούν το ενδιαφέρον τους για αρκετή ώρα και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους καθώς νιώθουν ότι προσφέρουν στην ομάδα. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν τα παιδιά ελέγχουν την συμπεριφορά τους και ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επιτυχία στο σχολείο τους.

Σας περιμένουμε για να ΠΑΙΞΟΥΜΕ, να ΜΑΘΟΥΜΕ και να ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ.